Klädmissar

jeans

I förra inlägget så skrev jag ju lite om en kråsblus som var ett riktigt felköp. Nu tänkte jag återvända lite till ämnet och berätta om mina största klädmissar, och med klädmissar menar jag kläder som jag köpt men aldrig gillat eller använt. Kråsblusen är nämligen bara ett av alla plagg jag ångrar.

Den vanligaste missen jag gör är att köpa för långa klänningar eller byxor. Jag tänker att det bara är att sy upp byxorna eller klänningen, men det blir ju såklart aldrig av och istället hänger de där i garderoben och blir aldrig använda. För det mesta försöker jag besinna mig och låta bli att köpa för långa kläder, men då och då trillar jag ändå dit och kommer hem en kasse innehållandes ett plagg som måste fållas upp.

Tyvärr är det ofta så att byxor är för långa och måste sys upp. Jeans finns ju att köpa i olika benlängder, men vanliga byxor är det sämre med vilket är trist. Å andra sidan antar jag att de gör byxorna och klänningarna lite extra långa för att de ska passa så många som möjligt. Det är ju lättare att korta av ett plagg än att skarva om man säger så.

Ett av mina mest misslyckade inköp var en babyblå vindjacka. Den kände jag mig inte alls komfortabel i och den har mest hängt i garderoben. Har väl använt den några enstaka gånger när jag varit ute i skogen och plockat svamp. Men jag skulle absolut inte känna mig bekväm att ha den när jag är ute på stan. Det är framförallt färgen jag inte gillar. Den är visserligen snygg i modellen. Men den babyblå färgen känns inte som jag och den matchar inte heller så bra med andra färger eller jeans. Och apropå jeans, där har jag gjort många många missar! Jag har nog köpt jeans med nitar, strass, slitningar och konstiga tvättningar som jag inte gillat.

Tittar man på nätet så finns det många fina sätt att piffa upp sina jeans med strass och nitar. Men de jag har köpt i butik med strass runt framfickorna eller stenar på bakfickorna har bara sett billiga ut när jag väl kommit hem med dem. Dessutom har jag aldrig riktigt känt att det funnits något bra tillfälle att bära dem. Till vardags känns inte glitterjeans helt självklart och till fest så vill man kanske inte ha jeans. Sen har de som sagt känts lite smaklösa och hamnat längst ner i byxhögen. Men är man kreativ och har känsla för stil så kan man som sagt göra jättesnygga jeans med nitar och strass.

Något jag också borde låta bli att köpa är axelbandslösa klänningar och toppar. De åker ofta ner och halkar runt och sätter sig i bästa fall osmickrande, i värsta fall alldeles för avslöjande. Ska man köpa axelbandslöst måste man verkligen prova plagget ordentligt innan man köper det. Av och på i provrummet duger inte. Man måste sträcka sig upp, böja sig ner, sätta sig och försöka alla möjliga rörelser för att testa om plagget fortfarande sitter som det ska och om det är bekvämt. Sen kan man eventuellt slå till på ett köp om man känner sig någorlunda övertygad. Tyvärr är en grundlig testomgång inte någon garanti för att plagget fortfarande sitter bra efter användning och tvätt. Eventuell resår kan tappa sin spänst eller så kan plagget krympa. Jag har varit med om bägge delarna. Att kläderna kan krympa är ju visserligen ett problem oavsett vilket klädesplagg man köper och inget som är unikt för just axelbandslösa toppar och klänningar.

Nästa misstag handlar om att jag köpt en hel del kläder som visat sig vara för genomskinliga, framförallt blusar och klänningar som varit svåra att få täckande, till exempel när det inte ens blir snyggt med underklänning eller underkjol. Blusar blir inte heller alltid så snygga med ett linne under och blir därför liggande i garderoben.

Ja ni ser hur många dåliga köp jag gjort genom åren. Men jag försöker lära mig av misstagen och undvika att göra samma fel. Tyvärr är det lätt att man lurar sig själv och tänker att med just det här plagget blir det annorlunda, men det blir ju sällan så.