Brudklänningar

brudklänning

Nej, jag ska inte gifta mig, men ibland unnar jag mig att drömma lite om en brudklänning. Det är ungefär som när andra kollar runt på hemmet och tittar på inredning, bara det att jag kollar runt på brudklänningar. Egentligen är det rätt fantastiskt hur många klänningsvarianter det finns att välja mellan. Det är ett under att någon lyckas besluta sig för en av alla dessa klänningar, jag skulle aldrig kunna ta ett beslut.

Brudklänningar och festklänningar överlag är också anledningen till att jag gillar att läsa Svensk Damtidning. Där får man se så många fina klänningar på kändisar och kungligheter. Ibland är prislappen på plaggen skyhöga, ibland ganska måttliga. Kronprinsessan Victoria gick till exempel på Polarpriset i en ur HMs kollektion consious. Sagolikt vackert och man hade absolut inte kunnat tro att klänningen var mindre exklusiv än någon av de andra kvinnliga gästernas. Kronprinsessan har för övrigt burit HMs klänningar vid flera officiella tillfällen.

Av de kungliga brudklänningarna är kanske prinsessan Dianas stora vita fluffklänning den mest kända. Den hade verkligen extra allt! Puffärmar och enorm vidd i kjolen. Säkert typiskt 80-tal? Men jag är inte så hemma på det här med årtal och trender.

På senare år verkar det som att de flesta av de kungliga damerna i Europa valt spetsklänningar till den stora dagen. Kronprinsessan Victoria och furstinnan Charlene i Monaco är väl de två undantagen som jag kommer på såhär på rak arm.

Jag har förstått att det är vanligt att man beställer sin brudklänning på nätet och får den uppsydd utifrån sina mått. Faran är då att klänningen man får hem inte passar i alla fall och då kan det ju vara svårt att reklamera den eftersom den är måttbeställd. Man brukar inte få lämna tillbaka kläder som sytts upp utifrån speciella mått. Men eftersom det finns en del sådana stora nätbutiker som erbjuder den tjänsten så antar jag att det fungerar ganska bra i alla fall för många. Som jag förstått det sys klänningen upp i Kina och då är ju en annan fara att klänningen inte hinner bli klar eller hinner fram i tid.

Själv skulle jag inte våga specialbeställa en klänning utifrån mått jag själv tagit. Så antingen går jag nog till en sömmerska och får klänningen uppsydd eller så provar jag ut en i butik. Man kan köpa väldigt fina klänningar även hos lågprisbutikerna som man skulle kunna ha som brudklänning. Jag hittade denna till exempel hos en butik som Nelly:

Vit klänning från Nelly
Klänning från Nelly, pris 349 kr på rea. Märket är Te Amo.

Axelbandslösa brudklänningar är ju väldigt populärt. Själv vill jag inte ha axelbandslöst om jag gifter mig. Trivs inte i det.

Egentligen borde man gifta sig vart tionde år så att man får köpa ny brudklänning med jämna mellanrum! Det skulle vara kul. Ett alternativ är ju att återanvända den första brudklänningen också vilket vore positivt då det känns märkligt att köpa en jättedyr klänning som bara ska användas en enda gång.

Om jag gifter mig funderar jag därför på att välja en klänning i någon färg. Då blir klänningen mer användbar och om man någon gång får en inbjudan till en bal eller till nobelfesten så kan man ta brudklänningen! Sen är jag inte så förtjust i att ha vit klänning heller. Men det är ju tradition så.

Nej nu har jag drömt färdigt för i dag. Dags att återvända till verkligheten!